Škola i dječji vrtić u kriznoj situaciji

U posljednje vrijeme susreli smo se s više kriznih situacija koje su poljuljale naš osjećaj sigurnosti – potresi, pandemija, rat u Ukrajini, a sve nas su posebno potresla posljednja dva masovna ubojstva u Srbiji od kojih je jedno počinjeno u školi.

U ovoj situaciji važno je poraditi na osjećajima i reakcijama, odnosno na mentalnom zdravlju učenika, roditelja, nastavnika, odgojitelja. Ovakvi događaju izazivaju snažnu uznemirenost. Svi su uplašeni. Iz tog razloga je od ključne važnosti da odrasli – i odgojitelji i učitelji i roditelji – budu pribrani i smireni. Za očekivati  je da će u sljedećim danima i tjednima biti situacija koje će dodatno uznemiriti nastavnike i odgojitelje, ali isto tako i djecu i roditelje.

Kako postupati u kriznim situacijama?

1) Razgovarajte s djecom o onome što se dogodilo. Pitajte ih  kako su oni doživjeli posljednje događaje, slušajte ih, dajte im vremena. Postavljajte im pitanja, potičite ih da govore. Djeca će na različite načine iskazati uznemirenost – kroz igru, crteže, prepričavanjem, neki će se ponašati kao da ih se to ne tiče. To su sve očekivane i uobičajene reakcije. I razgovore o svim aktulnostima nastavite i ubuduće, sljedećih godina, a ne samo kada su krizne situacije.

2) U redu je pokazati uznemirenost i zabrinutost pred djecom, ali u isto vrijeme je izuzetno važno da odrasla osoba drži kontrolu, smiruje djecu ukoliko je to potrebno, a ne da dodatno povećava uznemirenost. Izbjegavajte etiketiranje i razgovore o ubojici i njegovim motivima, jer mi o tome nemamo saznanja. Usredotočite se na osjećaje svoje djece. Sasvim je u redu ne znati odgovore na sva pitanja, iako svi imamo potrebu objasniti i sebi i drugima zašto se tako nešto uopće dogodilo.

3) Promatrajte što se događa s djecom – mi odrasli smo odgovorni za djecu i mlade.  Promatrajte i reagirajte i pritom budite diskretni. Ne izlažite djecu pred drugima, ne komentirajte njihove obiteljske situacije, zaljubljenosti i eventualne probleme koji odraslima mogu izgledati bezazleni.  Za djecu i mlade su njihovi problemi najveći. Ukoliko niste sigurni kako postupiti, obratite se stručnjacima u školi.

4) Budite strpljivi. Za očekivati je da će u narednom razdoblju biti više verbalnih napada. Iako ste i sami uznemireni, pokušajte razumjeti druge oko sebe. Nemojte pojačavati sukob. Međutim, ukoliko netko prijeti, takve slučajeve valja prijaviti. I to je način na koji sprečavamo da dođe do tragedije.

5) Budite kritični prema informacijama iz medija i učite djecu kritičkom razmišljanju. Pritom je važno da su djeca, a posebno mala, što manje izložena uznemirujućim sadržajima. Ugasite televizore, izađite u šetnju, igrajte se.

6) Budite model djeci – djeca primjećuju kada u školi ili u obitelji postoje dvostruka pravila. Ukoliko se nastavnik trudi na satu, dobro upravlja razredom, drži disciplinu, ukoliko ga zanimaju djeca i njihovi problemi – on na taj način jako puno radi za djecu i za njihovo mentalno zdravlje. Isto tako, ukoliko roditelj sluša svoju djecu, pita ih kako su, nije sam stalno na ekranima i ukoliko brine o sebi, taj je roditelj dobar model za svoje dijete. Djeca i mladi od odraslih uče i usvajaju modele ponašanja, a manje slušaju ono što im se govori.

7) I za kraj, odgojiteljima, nastavnicima i roditeljima je danas potrebna podrška. Svaki nastavnik i odgojitelj se svakodnevno susreće sa zahtjevnim roditeljima, djecom s teškoćama, djecom s problemima mentalnog zdravlja, s nasiljem među vršnjacima. Mnogi roditelji teško i puno rade, kod kuće nemaju podršku oko brige za djecu, iscrpljeni su. Vodimo računa da svima treba podrška i da u Centru  za djecu mlade i obitelj Velika Gorica već dugi niz godina nudimo brojne programe za nastavnike, odgojitelje i roditelje koji ih uče komunikaciji i komunikacijskim vještinama, prepoznavanju emocija, mentalnom zdravlju djece i mladih, medijskoj pismenosti, upravljanju razredom i brojnim drugim temama koje su danas aktualne.

Isto tako, u Centru za djecu mlade i obitelj imamo otvorene telefonske linije za zabrinute građane na koje nas mogu nazvati radnim danom od 8.00 do 19.00 sati, petkom od 8.00 do 15.00 sati. Brojevi telefona Centra su 0916231734 ili 016231734.

Sve navedeno valja primjenjivati dugotrajno i dugoročno, a ne samo ovih nekoliko dana i tjedana. Jer, mi odrasli smo odgovorni za mentalno zdravlje djece i mladih.

Stručni tim Centra za djecu mlade i obitelj Velika Gorica

Moglo bi vas zanimati ...