Kako se motivirati za učenje?

„Znam da moram učiti, ali baš nemam volje!“ rečenica je koju smo si sigurno puno puta izgovorili. Svima nam je poznata, to znači da u tom trenutku nismo imali motivaciju za učenje. Što znači motivacija? To je poticaj, nešto što nas pokreće, želja i spremnost da se postigne uspjeh te spremnost da se u to uloži potreban trud.

Motivacija je ono što nas tjera da započnemo neku aktivnost.

Svatko od nas sam može prepoznati kad ima motivaciju za učenje, a kada nema. Kad smo gladni ili umorni, tužni ili ljuti, ako nam nije zanimljivo školsko gradivo ili nas stalno netko ometa dok pokušavamo učiti, i naša će motivacija za učenje biti slabija. Ali dobra je vijest da motivacija nije konstanta, pa se može i pojačati. Mijenja se ovisno o situaciji, raspoloženju, nastavnom predmetu i gradivu. Svaka osoba ima svoje snage koje joj omogućuju da uči i koje se mogu usmjeriti na učenje.

Zašto uopće govorimo o motivaciji za učenje?

MOTIVACIJA -> VEĆI INTERES ZA UČENJE -> BOLJA KONCENTRACIJA -> BOLJE UČENJE ->BOLJE OCJENE!

Vrijedno je uložiti vrijeme u proučavanje načina da povećamo motivaciju za učenje jer je ona povezana sa školskim uspjehom. Ljudi uglavnom raspolažu s više energije i motivacije nego što to misle.

 Kako do bolje motivacije za učenje? Evo nekih ideja!

 

  • Planiraj učenje – kad, gdje, što, koliko ćeš učiti. Naravno, i kada ćeš uzeti pauzu! Kad ispuniš pojedini dio plana, obilježi to na neki način: odmorom, nagradom, nečim što te veseli.
  • Istraži koji ti stil učenja najviše odgovara – istraži učiš li brže kroz slike, čitajući, slušajući na satu ili gledajući dokumentarce i razgovarajući s nekim o gradivu koje učiš. Neki lakše uče provođenjem eksperimenata, izradom modela, plakata ili smišljanjem igrokaza.
  • Natječi se sam sa sobom i postavi si izazov – danas ću naučiti tri rečenice više nego jučer i ako to učinim, nagradit ću se tako što ću…
  • Ne odugovlači s početkom učenja. To je kao i micanje flastera – ako to učiniš brzo, bit će bolno, ali će brzo i proći. Zato kreni odmah i malim koracima. Za početak je možda dovoljno da pročitaš gradivo i zapišeš nekoliko važnih natuknica. Možda možeš na mobitelu uključiti alarm ili neki smiješan zvuk koji će ti biti podsjetnik na to da je vrijeme za početak učenja.
  • Pokušaj pronaći smisao u onome što učiš. To je ponekad teško, ali zato su tu tvoji ukućani i prijatelji koje uvijek možeš pitati što misle. Također, internet nudi mnoštvo mogućnosti i na njemu ćeš sigurno naći zanimljivih činjenica o nekom gradivu koje ti se možda čini besmislenim.
  • Razmisli o svim prednostima i radostima koje te očekuju kad završiš s učenjem i naučiš gradivo.
  • Svaki put kad tijekom učenja osjetiš umor, napravi malu pauzu i odmori se
  • Nagradi se kad uspiješ samog sebe motivirati i naučiti neko gradivo. Radi ono u čemu uživaš.

Svi ovi prijedlozi mogu nam pomoći u tome da iz dana u dan pronađemo snage za hvatanje u koštac sa školskim gradivom. Pokušajmo razmisliti i o svojoj motivaciji odnosno tome što nas „tjera“ da se bavimo nekim svojim hobijima. Ako mali dio te motivacije prenesemo na učenje školskog gradiva, bit će nam lakše postići uspjeh.

Članak je napisala stručna suradnica Centra za djecu mlade i obitelj Jelena Cvetnić, mag. psych.