Ovi dani ostanka kod kuće idealna su prilika za čitanje. Čitanje od rođenja važno je za kognitivni, socijalni i emotivni razvoj djeteta, za razvoj govornih vještina i djetetovog rječnika. Za vrijeme čitanja  roditelj i dijete se dodatno povezuju, a razvija se i ljubav prema knjizi.

Mlađoj djeci potrebno je čitati slikovnice s malo teksta i s više slika koje mogu povezivati s onim što vide u svojoj okolini. Kasnije je potrebno čitati duže tekstove kako bi na taj način poticali razvoj slušne pažnje. Čitanjem pjesmica i brojalica razvijamo osjećaj za glasove, ritam i intonaciju govora. Čitanje naglas važno je za razvijanje čitalačkih navika i kasniji uspjeh u školi. Čitanjem omogućujemo djeci upoznavanje s književnim jezikom koji se razlikuje od svakodnevnog govora. Kroz razgovor  o pročitanom razvijaju se kognitivne sposobnosti i mašta kod djeteta. A usput provodimo zabavno vrijeme s djetetom, što je također važno.

Danas se nude brojne kvalitetne dječje slikovnice i bojanke, interaktivne medijske slikovnice i dječje on line knjige.  Za poticanje razvoja  govora kod najmlađih predlažem edukativnu slikovnicu Pino uči govoriti (izdavač Planet Zoe). Namijenjena je djeci koja još nisu progovorila ili tek počinju izgovarati svoje prve riječi. Potiče izgovaranje i ponavljanje riječi.

Pino uči prve riječi autorice Marte Galewska – Kustra (u izdanju Planet Zoe) usmjerena je na prve riječi koje su tipične za razvoj govora svakog djeteta. Dvogodišnjaci uče razumjeti i upotrebljavati riječi koje počinje spajati u jednostavne rečenice. Logoped Mario Dilberović autor je slikovnica Pia Mia u parku za djecu od 3 do 5 godina (izdavač Fabula 21. Stoljeća) . To je edukativna slikovnica za poticanje cjelokupnog razvoja djeteta. Obogaćena je igrama i 3D animacijama u proširenoj stvarnosti. Pia Mia ima novog prijatelja (izdavač Fabula 21. stoljeća) je za djecu u dobi od 5 do 7 godina. Namijenjena je djeci koja se pripremaju za polazak u školu, pa obuhvaća predvještine čitanja i pisanja.

Međunarodna dječja digitalna knjižnica, koju se može pronaći na adresi http://en.childrenslibrary.org/ nudi slikovnice i knjige za djecu i na hrvatskom jeziku. Na Školskom portalu na adresi https://www.skolskiportal.hr/author/zeljka-horvat-vukelja/ mogu se pronaći  „Željkine priče za mali odmor“ autorice Željke Horvat – Vukelja .

Na adresi http://slikovnice.info/planet-slikovnica/ mogu se pronaći  interaktivne igre, slikovnice i razni drugi materijali. Preporučam i  e– slikovnice koje se mogu pronaći na stranicama Pučkog otvorenog učilišta Korak po korak: Naranče za sve, Dora i naočale i Bursunsul i Paskulina   (preuzeti na http://www.korakpokorak.hr/hr/e-slikovnice/113).  Na stranicama https://kids.nationalgeographic.com/littlekids/  i https://ngexplorer.cengage.com/ngyoungexplorer/moreissues.html  nalaze se atraktivni časopisi gdje djeca mogu slušati tekstove iz časopisa dok paralelno prate istaknuti tekst.

Uživajte u čitanju i pričanju s djecom!

Dijete koje čita postaje čovjek koji misli! #ostanidoma #centarzadjecumladeiobitelj

Napisala:

Ljerka Skendrović, dipl.def. – logoped