TELEPRAKSA I DIGITALNE TEHNOLOGIJE – ČLANAK POVODOM EUROPSKOG DANA LOGOPEDIJE 6.OŽUJKA

 
Zadnjih desetak godina prvi doticaj s digitalnim tehnologijama djeca sve češće ostvaruju u ranom djetinjstvu. Snažnim digitalnim razvojem pojavljuju se i nove generacije djece, tzv. Alpha klinci koji dane informacije brže i bolje selektiraju i paralelno obrađuju.
Živimo u digitalnom vremenu u kojem tiskani materijali i knjige u usporedbi s blještavim ekranima ne mogu pružiti snažan osjetilni podražaj brzo izmjenjujućih slika i zvukova.
Postavlja se pitanje kako djecu poučiti odgovornoj uporabi tehnologije u kojoj ona ne bi bila samoj sebi svrha? Smatra se kako je usvajanje informacije bolje ukoliko se ona prima kroz više različitih inputa i tako stimulira više različitih osjetilnih puteva.
Stoga neke edukativne aplikacije služe kao motivacija, priprema za usvajanje novih znanja, pomoćni alat i poticaj. Istražite dostupne aplikacije, poput aplikacija za poticanje predvještina čitanja i pisanja, matematičkih vještina i jezično-govornog razvoja poput onih u primjeru sa slike (ICT-AAC), a koje koristimo i u Centru za djecu mlade i obitelj te ih upotpunite slikovnicama, vježbenicama, opipljivim igračkama, kockama i sl. Pronađite audio knjige, digitalne slikovnice…
Kombinirajte digitalnu tehnologiju uz tiskane i opipljive materijale i iskoristite ju kao pametni alat za motivaciju i poticaj za učenje novih znanja i razvoj novih vještina. I ne zaboravite, tehnologiju koristite savjesno i odgovorno.
Vanja Uzelac, mag. logopedije
Opis fotografije nije dostupan.