SUDJELOVANJE U GRADSKOM LABORATORIJU 2021

U ponedjeljak 24.svibnja 2021.g. održan je Gradski laboratorij 2021: otporan Zagreb. Tema rasprave je bila “Komunikacija i odnosi u zajednici tijekom kriza” u kojoj su sudjelovali predstavnici akademske zajednice, civilnog sektora, javnih i gradskih institucija, članovi projektnog tima UNIC projekta, lokalni stručnjaci te predstavnici gradskih upravnih odjela i institucija. Radom grupe su moderirali prof.dr.sc. Danijel Labaš s Odsjeka za komunikologiju s Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu i prof.dr.sc. Nino Žganec sa Studijskog centra socijalnog rada Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Sudionici su nastojali odgovoriti na sljedeća pitanja:

  1. U kojoj je mjeri primjereno komuniciranje u krizi, a specifično prema ranjivim skupinama?
  2. Postoje li mehanizmi za alarmiranje i evakuaciju ranjivih društvenih skupina, posebno ako žive sami
  3. U kojoj mjeri različite službe komuniciraju u krizi i kako komuniciraju, posebice oko onoga što se tiče ranjivih skupina? Postoje li modeli donošenja odluka između institucija?
  4. U kojoj mjeri sredstva javne komunikacije pridonose edukaciji građana za nošenje s krizama?
  5. U kojoj mjeri kriza pridonosi novim društvenim nejednakostima te pojavi “pobjednika” i “gubitnika”?

 

Uz mnoge govornike, o komuniciranju u krizi u Velikoj Gorici su govorile dr.sc. Arijana Mataga Tintor iz Upravnog odjela za predškolski odgoj, školstvo i šport Grada Velika Gorica i ravnateljica Centra za djecu mlade i obitelj Velika Gorica Sanda Puljiz Vidović koja je iznijela primjere komuniciranja u krizi nakon pandemije virusa COVID-19 i potresa iz iskustva ustanove koja brine o mentalnom zdravlju građana.