SUDJELOVANJE NA 11. FESTIVALU PRAVA DJECE

Jedanaesti festival prava djece otvoren je u srijedu 16.listopada 2019.g. u zagrebačkom Kinu Tuškanac projekcijom švedskog  filma ‘PewPewPew’ koji tematizira utjecaj društvenih mreža na djecu i mlade. Nakon filma održan je razgovor srednjoškolaca i psihologinja na temu društvenih mreža u sklopu festivalskog programa ‘Razgovor počinje filmom’. U razgovoru su sudjelovale Katarina Ivče Farnell, direktorica programa Festivala prava djece, Mirna Čagalj Farkas, psihologinja i koordinatorica savjetodavnih linija na Hrabrom telefonu i Sanda Puljiz Vidović, ravnateljica Centra za djecu mlade i obitelj Velika Gorica.
 
Katarina Ivče Farnell, Sanda Puljiz Vidović i Mirna Čagalj Farkas
Katarina Ivče Farnell, Sanda Puljiz Vidović i Mirna Čagalj Farkas

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo fotografije

‘Zapravo tek se istražuje kakav je točno utjecaj društvenih mreža. Općenito se smatra da korištenje ekrana utječe na razvoj mozga kod djece ako se previše koristi. Ali zasad nema jednoznačnog odgovora o tome utječu li društvene mreže na, primjerice, jačanje ili slabljenje samopouzdanja kod djece. Ako dijete dobije puno pratitelja i likeova samopouzdanje će biti visoko, ali pitanje je što je s unutarnjim osjećajem zadovoljstva? Netko može biti popularan na društvenim mrežama, ali istovremeno depresivan. Sve je veća razlika između toga tko smo mi i kako se predstavljamo prema vani’, govori Puljiz Vidović dodajući da postoje podaci o porastu depresivnosti kod mladih, čemu nisu jedini uzrok društvene mreže, ali neosporno je da mladi danas odrastaju u drugačijim okolnostima.

Festival traje do 8. studenog, a na projekcijama za osnovne i srednje škole prikazivat će se domaći i međunarodni filmovi čiji su autori djeca i mladi, u 22 grada u Hrvatskoj. Svi filmovi prilagođeni su djeci s oštećenjima sluha i vida, čime je Festival prava djece jedini u potpunosti inkluzivni filmski festival u Hrvatskoj.