Predstavljanje Velike Gorice i Centra na 1. međunarodnoj konferenciji o STOP programu

U ponedjeljak, 5.12.2016. održana je 1. međunarodna konferencija o STOP programu kojeg u Hrvatskoj provodi Udruga sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež.

Preventivni STOP program za mlade i zajednicu utemeljen je na 30-godišnjem iskustvu “Halt programa” iz Nizozemske koji se temelji na prevenciji problema u ponašanju djece i mladih kroz jačanje odgovornosti maloljetnika i povezivanju s lokalnom zajednicom. O tome su govorili Avrli Calder, predsjednica međunarodne udruge sudaca za mladež, Frans Grobbe, nizozemski stručnjak iz AO Consultants for Development.

STOP program je alternativni program koji omogućava da maloljetnici koji se prvi put zateknu u lakšim prekršajima, umjesto uobičajene kazne i sudskog postupka, mogu odabrati humanitarni rad u zajednici uz obvezno savjetovanje sa stručnjacima i razgovor s roditeljima. Ovaj program pokazuje uspješne rezultate u europskim zemljama, a evaluacija pokazuje pozitivne učinke i u našoj zemlji. Zanimljivo je da se program zasada provodi u gradovima Zagrebu i Velikoj Gorici, a zbog pozitivnih učinaka, javljaju se i drugi gradovi kako bi ovaj uspješni model primijenili u svojim sredinama.

U Velikoj Gorici program se provodi već treću godinu okupljajući u zajedničku mrežu suradnje gradsku upravu, velikogoričku policiju, Centar za socijalnu skrb i Centar za djecu, mlade i obitelj Velika Gorica u kojem maloljetnici ostvaruju humanitarni rad, a istovremeno se upoznaju s radom ove ustanove u kojoj se mogu uključiti u različite programe i potražiti pomoć. Primjer Velike Gorice istaknut je kao primjer dobre prakse jer se preventivni programi provode u skladu s potrebama lokalne zajednice, te su redovito evaluirani.

U Velikoj Gorici rezultati evaluacije STOP programa javno su prezentirani tijekom protekle dvije godine. Na konferenciji su, uz predstavnike policije i Centra za socijalnu skrb, Veliku Goricu predstavljale savjetnica za predškolski odgoj, djecu i mlade dr.sc. Arijana Mataga Tintor i ravnateljica Centra za djecu, mlade i obitelj Sanda Puljiz Vidović.