OKRUGLI STOL: ULOGA CENTRA ZA DJECU MLADE I OBITELJ VELIKA GORICA U LOKALNOJ ZAJEDNICI U KRIZI

U sklopu 28. Godišnje konferencije hrvatskih psihologa koja se virtualno održava 10. – 13.11.2021.g., u petak 12.studenog održan je Okrugli stol pod nazivom “Uloga Centra za djecu mlade i obitelj Velika Gorica u lokalnoj zajednici u krizi”.  U raspravi su sudjelovale dr.sc. Arijana Mataga Tintor, stručna savjetnica u Upravnom odjelu za predškolski odgoj, školstvo i šport Grada Velike Gorice, Štefica Facko-Vrban, ravnateljica OŠ Pokupsko, Jelena Cvetnić, psihologinja u Centru za djecu mlade i obitelj i Suzana Majstorović, novinarka na City radiju. Okrugli stol je moderirala ravnateljica Centra Sanda Puljiz Vidović.

 Kao što znamo, posljednjih godinu i pol dana se svi suočavamo s krizom u vidu pandemije virusa COVID-19, ali i potresa koji su pogodili i još uvijek pogađaju ovo područje. U takvim trenucima ljudi su uplašeni za svoje najbliže, za sebe, za svoju imovinu, a oni koji rade s ljudima,  osjećaju odgovornost i za njih. Osjećamo nesigurnost, strah, nemoć, snažne emocije. Kako se nositi u takvim situacijama?

U kriznim situacijama svima je potrebna podrška, a posebno je potrebna najranjivijima. To su djeca, mladi, starije osobe i osobe s posebnim potrebama. Ali kako brinuti o stručnjacima koji brinu o ranjivima u situacijama kada su i sami ranjivi? Učiteljima, odgojiteljicama, socijalnim radnicama i brojnim drugim stručnjacima u toj je situaciji potrebna dodatna podrška.

To je i bila tema navedenog okruglog stola, a kao i uloga Centra za djecu mlade i obitelj u Velikoj Gorici. Naime, stručnjaci Centra su brzo i efikasno reagirali u kriznoj situaciji i ponudili pomoć građanima na nekoliko nivoa – od individualne i grupne podrške onim građanima koji su direktno pogođeni potresom, kojima su bile srušene ili teško oštećene kuće, do podrške svima kojima je pomoć trebala u vidu telefonskog savjetovanja, individualne i grupne podrške. Centar je pružao pomoć i susjednim općinama – Pokupsko i Kravarsko, kao i nekim općinama na području Sisačko-moslavačke županije što je također bilo predstavljeno. Bilo je riječi i o suradnji s medijima i kako su mediji koristili pomoć stručnjaka iz Centra, prvenstveno kada se trebalo obratiti građanima da ih se umiri. Isto tako je prikazano i kako je rad Centra viđen iz pozicije osnivača – Grada Velike Gorice, kako se zajednički radilo na sustavnoj pomoći građanima u potrebi.

Sudionici ovog okruglog stola su zaključili kako je u svakoj lokalnoj zajednici potrebno imati sigurno mjesto gdje se građani mogu uvijek obratiti, a to je posebno i očito važno u kriznoj situaciji. To je mjesto sigurnosti, podrške, mjesto koje se brzo prilagođava, mjesto u kojem podršku pružaju stručnjaci.