ODRŽANA TRIBINA “ZAŠTO SMO NASILNI?”

U utorak 22.veljače 2023.g. povodom 16. Tjedna psihologije u Vijećnici Pučkog otvorenog učilišta održana je tribina pod nazivom “Zašto smo nasilni?”.

Tribina je bila namijenjena svim zainteresiranim građanima s ciljem popularizacije psihologije kao znanosti,  ali i rada na dječjoj participaciji i boljem slušanju djece i mladih i razumijevanju njihovih potreba. Naime, djeca – članovi Dječjeg gradskog vijeća Velika Gorica su na svečanoj sjednici gradonačelnika Velike Gorice gospodina Krešimira Ačkara i sve prisutne upozorili na veliku prisutnost nasilja među vršnjacima u školama te je ova tribina, između ostalog, reakcija na njihovo traženje da odrasli nešto poduzmu po tom pitanju. Prva tribina na temu nasilja među vršnjacima je održana u studenom prošle godine, a na ovoj tribini su svi prisutni nastojali odgovoriti na pitanje uzroka nasilja, što dovodi do nasilja i zašto su neki ljudi nasilni(ji). 

Gošće na tribini bile su psihologinja Mateja Pavlinovac iz OŠ Vukovina, učenice Nera Stipetić iz Športske gimnazije i Matea Hrženjak iz IV. gimnazije, obje članice Dječjeg gradskog vijeća te studentica Nika Keserović iz Inicijative Boli me. Tribinu je i ove godine moderirala ravnateljica Centra za djecu mlade i obitelj Sanda Puljiz Vidović.

Uz gošće, na tribini je u raspravi sudjelovala i publika. Na tribini su otvorene brojne teme koje se vežu uz nasilje, pa je za očekivati da će se nastaviti diskutirati o ovoj temi.