ODRŽANA TRIBINA “ODRASTANJE BEZ NASILJA”

U utorak 8.studenog 2022.g. je u Vijećnici Pučkog otvorenog učilišta održana tribina “Odrastanje bez nasilja” u organizaciji Centra za djecu mlade i obitelj.

Ideja o tribini je nastala kao odgovor na pitanja djece – članova Dječjeg gradskog vijeća Velike Gorice. Naime, vijećnici su na svečanoj sjednici Dječjeg gradskog vijeća održanoj 4.listopada 2022.godine postavili pitanje gradonačelniku Velike Gorice gosp. Krešimiru Ačkaru o temi rastućeg nasilja među djecom u školama. 

Tribinu je otvorila Marta Roginić, učenica OŠ Velika Mlaka, koja je iskreno i otvoreno progovorila o ovoj temi. Na tribini su također sudjelovale stručnjakinje iz različitih resora: Katarina Sikirić, socijalna pedagoginja, stručna suradnica iz OŠ Nikole Hribara, Katarina Šibalić, dipl. kriminalist, Policijska postaja Velika Gorica, Ivana Galić, dipl. socijalna radnica iz Centra za socijalnu skrb Velika Gorica, a tribinu je moderirala Sanda Puljiz Vidović, psihologinja, ravnateljica Centra za djecu mlade i obitelj Velika Gorica.

Na tribini se progovorilo o vrstama nasilja, kako prepoznati nasilnika i žrtvu, te koja je razlika između sukoba i nasilja. Roditeljima u publici je posebno bilo vrijedno čuti što učiniti ako primijete da je njihovo dijete žrtva nasilja. U diskusiji su sudjelovali roditelji koji su iznosili svoje slučajeve, ali i kako su došli do rješenja. 

Da je važno raditi na ovoj temi, govori broj prisutnih roditelja u publici, ali i konstruktivni prijedlozi o nastavku suradnje kako bi djeca u Velikoj Gorici imala sigurno i mirno djetinjstvo.