AKTIVNOSTI CENTRA ZA DJECU MLADE I OBITELJ NAKON POTRESA

Pandemija virusa COVID-19, online nastava, rad od kuće te razorni potres koji je pogodio područje Velike Gorice 28.prosinca 2020.godine, snažno je djelovalo na građane Velike Gorice kojima je bilo potrebno ponuditi psihološku podršku i pomoć. Centar za djecu mlade i obitelj se, kao ustanova koja nudi takvu vrstu pomoći u lokalnoj zajednici, uključio s ponudom različitih programa podrške  za građane Velike Gorice koje su provodili stručnjaci.  Uz nedovne aktivnosti koje se provode, ponuđeni su i provedeni sljedeći programi podrške:

  • PROGRAM INDIVIDUALNE PODRŠKE ZA DJECU I ZA GRAĐANE STARIJE ŽIVOTNE DOBI KOJI SU BILI SMJEŠTENI U GARDEN HOTELU – pružena je individualna podrška za sugrađane u vidu savjetodavne psihološke pomoći, logopedskog tretmana te provođenje slobodnog vremena. 
  • PROGRAM GRUPNE PODRŠKE ZA TINEJDŽERE KOJI SU BILI SMJEŠTENI U GARDEN HOTELU 
  • TELEFONSKA PODRŠKA ZA GRAĐANE – u Centru za djecu mlade i obitelj smo pružali telefonsku psihološku pomoć za građane koji su bili u potrebi radnim danom.
  • INDIVIDUALNO SAVJETOVANJE ZA DJECU – za djecu koja se boje potresa i za koje je procijenjeno da im je potrebna ova vrsta podrške, organizirana su individualna savjetovanja. 
  • PREDAVANJE „KAKO SE NOSITI S KRIZNOM SITUACIJOM?“ ZA ODGOJITELJICE – predavanje je organizirano na temelju iskazanih potreba, osmišljeno je i provedeno online za odgojiteljice iz četiri velikogorička dječja vrtića. 
  • PREDAVANJE „KAKO SE NOSITI S KRIZNOM SITUACIJOM?“ ZA UČITELJE U OSNOVNIM ŠKOLAMA – predavanje je organizirano na temelju iskazanih potreba, osmišljeno i provedeno je online ili uživo, ovisno o stavu škole. 
  • PREDAVANJE „KAKO SE NOSITI S KRIZNOM SITUACIJOM?“ ZA RODITELJE – predavanje je organizirano na temelju iskazanih potreba, osmišljeno i provedeno je online ili uživo, ovisno o stavu škole. 
  • MEDIJSKI NASTUPI – s ciljem psihološke edukacije građana – nastupi na City radiju, u emisiji „Zvonjalica“ i video snimka za portal „VGradu“. Tema svih medijskih nastupa je kako se nositi s posljedicama pandemije i potresa.
  • TRIBINA „KAKO U KRIZI STEĆI NOVE SNAGE“ koja je organizirana uživo, ali se prenosila i putem društvenih mreža. Održana je u Pučkom otvorenom učilištu 17.veljače 2021.g. 

Na temelju dobivenih podataka vidljivo je da kod građana u Velikoj Gorici postoji snažna potreba za psihološkom podrškom i pomoći i da će tako biti još dulje vrijeme. Iz tog razloga u Centru za djecu mlade i obitelj planiramo organizirati dugoročne programe podrške, a na temelju ispitanih potreba.