ODRŽANO PREDAVANJE “30 GODINA OD DONOŠENJA KONVENCIJE O PRAVIMA DJETETA – JESMO LI POSTALI ALERGIČNI NA DJEČJA PRAVA?

U četvrtak 5.prosinca 2019.g. povodom Dana ljudskih prava psihologinja Davorka Osmak Franjić iz Ureda pravobraniteljice za djecu RH i iz Sekcije za ljudska prava i psihologiju Hrvatskog psihološkog društva održala je predavanje pod nazivom “30 godina od donošenja Konvencije o pravima djeteta – jesmo li postali alergični na dječja prava?”.

U uvodnom dijelu Davorka Osmak Franjić nas je podsjetila na 30 godina od donošenja Konvencije o pravima djeteta koja je usvojena  u Ujedinjenim narodima 20. studenog 1989.godine. Njezinim donošenjem djeci je zajamčen status članova društvene zajednice kojima su priznata prava koja proizlaze iz  njihovih različitih razvojnih potreba. Trideset godina od donošenja Konvencije još uvijek se suočavamo s otporom, negativnim reakcijama i nerazumijevanjem dječjih prava od strane odraslih, a nerijetko i onih koji rade s djecom.

Nakon uvodnog dijela prisutni su aktivno sudjelovali u raspravi o tome jesmo li kao odrasli i kao stručnjaci predani ostvarenju pretpostavki za ostvarenje dječjih prava ili smo postali „alergični“ na dječja prava i zašto. Sami su iznosili brojne primjere iz vlastitog iskustva.

 

 

 

 

Zainteresirane molimo da se obavezno prijave na e-mail info©centar-dmo-vg.hr, putem FB stranice Centra, na telefon 01/6231-734, ili na mobitel 091/6231-734.